Mahayana Buddhista Egyház

Őeminenciája Trulku Jigme Thubten Rinpocse, ismertebb nevén Őeminenciája Trulku Jigthub Rinpocse rövid életrajza

Tulku Jigthub Rinpoche a Dzogcsen Jógi Láma Thubten Kundhue közvetlen reinkarnációja, aki a nagy mester Thubten Dhongag Rinpocse reinkarnációja. Thubten Kundhue Láma a nagy jógi, Togthen Sakya Shri tanítványa volt. Ő alapította Kurtoe kolostorát és Mongar városát Kelet-Bhutánban és terjesztette a buddhista tanokat, amely nagy jótétemény volt a környékbeli hívők számára.

Tulku Rinpocse 1982. február 2-án született egy távoli, Soenakhar nevű kis faluban, közel a kelet-bhutáni szent helyhez, Ajához.

Ez a hely egy gyönyörű kis település néhány órányi távolságra az Aja-Nye néven ismert szent helytől, amelyet Rinpocse Guru meglátogatott és megáldott több mint 1500 éve. Sőt, úgy hiszik, hogy Bhutánban három kiemelten szent hely van, amelyet megáldott Rinpocse Guru, nevezetesen Om, A és Hung (Om-Ba Nye Tashi Yangtseben, A-Ja Nye Sheri Muhungban és Hung Paróban).

Azt is mesélik, hogy bár születése ideje télre esett, amikor minden száraz és hervadt, mégis tavaszi virágok nyíltak jó előjelként.

Hároméves kora körül Rinpocse tisztán emlékezett előző életére mint Thubten Kundhue Láma, és fel tudta idézni és autentikusan el is tudta mesélni előző életének cselekedeteit. Ezt sokan megfigyelték környezetében, különösen szülei és nagyapja Gyamtsho Láma, aki maga is gyakorló buddhista, valamint más közeli rokonok. Őeminenciája Samtrul Rinpocse Láma elismerte és megerősítette, hogy ő Thubten Kundhue Rinpocse Láma reinkarnációja. Ő adta neki a „Jigmed Thubten” nevet, elődje után.

Rinpocse tizennégy éves korára tiszteletreméltó nagyapjától, Gyamtsho Lámától megtanulta a buddhista tanok alapjait, beleértve a vallási szertartások menetét is.

Amint azt Őszentsége, a néhai Tsetrul Rinpocse megjövendölte, hogy folytathassa a Vadzsrajána buddhizmus területén folytatott tanulmányait, Tulku Jigthub Rinpocse a Namdroling Kolostorba (Mysore, Karnataka, Dél-India) költözött, amelyet Őszentsége a néhai Pema Norbu Rinpocse alapított. A kolostorban töltött kilenc éven keresztül Rinpocse tanulmányok széles körét folytatta, Szutrajána és Vadzsrajána tanítások egész sorát is beleértve, több különböző mester, tulku és ácsárja vezetésével.

Mindezek mellett átadásokat és tanításokat kapott a Nyingma átadási vonalból való Ngayur KAMA és TERMA Őszentsége Pema Norbu Rinpocsétól. Átadásokat és tanításokat kapott, a kincseket átadó Ratnalingpa, Dorjilingpa, Pedmalingpa és Karmalingpa tertönöktől Őszentségétől és más nagy mesterektől is.

Rinpocse hasonlóképpen fontos átadásokat és tanításokat kapott Őszentsége Tsetrul Rinpocsétól. ŐszentségeYangthang Rinpocsétól kapta a Nyingthig átadási vonal átadásait és előírásait. Hasonlóképpen, ilyen fiatalon megkapta Őszentségétől Dodrup Rinpocsétól a Nyingthig átadási vonal átadásait Bhutánban.

Őeminenciája Trulku Jigthub Rinpocse származása

Thubten Dhongag Rinpocse a Nyingthig átadási vonalból származó mester volt, akiknek áldásai, tanításai és átadásai a nagy Dzogcsen mester Paltul Rinpocsétól származtak a tizenkilencedik századból. Őszentsége Pema Norbu Rinpocse, Őszentsége Yangthang Rinpocse, és Őszentsége Tsetrul Rinpocse, akik a nagy Dzogcsen mesterek voltak, valamennyien ennek a Nyingthig átadási vonalnak a tagjai. Őszentsége Dodrup Rinpocse a fő letéteményese ma a Dzogcsen átadási vonalnak. Őeminenciája Tulku Jigthub Rinpocse átadásait és tanításait a fent említett kiváló Dzogcsen mesterektől kapta.

Így a tiszteletre méltó Tulku Jigme Thupten Rinpocsénak az átadási vonaltól levő átadásai, tanításai és áldásai Dharmakaya Samantabhadrától származnak, és Sambhogakaya Vajrasattvának, Nirmanakaya Garab Dorjinak majd később Manjumitrának, vidhyadhara Shri Singhának, Vimalamitra, Pedmakarának, Trisong Deutsen királynak és hitvesének, Yeshi Tsogyalnak, majd fokozatosan to Longchen Rabjamnak kerültek átadásra, aki továbbadta ezeket Jigmed Lingpának és őt követően Patrul Rinpocsénak. Ezeket az átadásokat és tanításokat aztán a fent említett nagy mestereknek adták tovább, akiktől Tulku Rinpocse közvetlenül kapta őket.

Jelenleg, eltekintve attól, hogy néha visszavonul rövid időre, Tulku Rinpocse keményen dolgozik, gondot visel egy templomra Paróban, Nyugat-Bhutánban a köz érdekében, illetve egy másik templomra szülőfalujában Kelet-Bhutánban. Mindkét templom sürgősen renoválásra szorul. Mindkét templomban a Szangha tagok kizárólag a közjó érdekében tevékenykednek elkötelezetten, hogy a társadalom problémáit különbözőképpen, a buddhista tanítások segítségével oldják meg.

SARVAMANGALAM!

Vissza a lap tetejére