Tibeti hangtál terápia

SAMSARA
A világ legnagyobb hangtáljának születése

Az 1970-es években a Világ újdonságként ismerte meg a tibeti hangtálat, mint egy tibeti zenei eszközt, az ún. „éneklő tálat”. Eredete azonban ennél jóval korábbra nyúlik vissza és korántsem csak zenei eszköz…

Kínában már a Sang dinasztia idején (i.e. 16-11. sz.) dokumentáltak 8-50 cm standard átmérőjű bronzból készült tálakat, amelyeket a gabona mérésére és akusztikus tulajdonságai miatt zenére is használtak.

A nyugati világban ismert harang a hangtálhoz hasonló (fordítva felfüggesztett) hangkeltő eszköz, Kínában már i.e. 13. században használtak harangokat, de a nagy harangok elterjedése i.sz. 2-7. században a Buddhizmus terjedéséhez köthető.

A hangtál akusztikus tulajdonságai, rezgése különleges összetételének köszönhető.

Leginkább 7 fémből készül, a fémeket égitestekhez kötik.
Arany = Nap, Ezüst = Hold, Réz = Vénusz, Vas = Mars, Ón = Jupiter, Higany = Merkúr, Ólom = Szaturnusz.

Amikor édesapám megbetegedett, láthattam, hogy a nyugati orvoslás csak tehetetlenül nézi, ahogy a rák elpusztítja az embereket. Éjszakákat töltöttem az interneten alternatív megoldásokat keresve.

Egy alkalommal megakadt a szemem érdekes leírásokon: „rákkezelés tibeti hangtállal”. Tibeti éneklő tállal akusztikus hangterápia…

Mivel Kínában élünk, Tibetben minden lehetőséget átnéztünk. Rádöbbentem, hogy hangtálat Tibetben nem gyártanak… Nepálban és Észak-Indiában már annál inkább. Elutaztunk Nepálba, megismerkedtem egy hangtálakat gyártó és kezelő specialistával.

Vásároltam 61 db hangtálat minden méretből. Megismerkedtem a gyártással, a kezeléssel, megtudtam az összetételét. Nepálban nincsenek nagy hangtálak, a legnagyobbak 60-65 cm átmérővel készülnek, nagy ritkán találni 80 cm átmérőjűt. 

A hangterápiás kezelésekről sok érdekes dolgot találtam az interneten, de számomra elképzelhetetlen, hogy ezek a kicsi hangtálak képesek legyenek akkora rezgést adni mely számottevő hatással legyen az emberi testre.

Elhatároztam, hogy elkészíttetem azt a különleges nagy hangtálat, ami még nem létezik.

Ez lehetőséget ad arra, hogy kipróbálhassuk az akusztikus hullámterápiát különböző betegségekre.

Így készült el 2018 nyarára a fémek összetételének pontos betartásával
Samsara, a Nagy Hangtál.


Méretezésénél az aranymetszés vagyis „arany arány” szabályait vettük figyelembe, így az átmérője 233 cm (Fibonacci-sorozat), súlya pedig 2.7 tonna.

Létezett már egy nagy hangtál 176 cm átmérővel, 1.2 tonna súlyú. Ezen hangtálra készítettek tanulmányokat az Innsbrucki Egyetemen, több mint 50 élettani funkciót vizsgálva. A kezelés előtti és utáni állapot igen érdekes értékeket mutat: szinte minden vizsgált funkció közelít az optimumhoz. A szervezet sejtjei úgy vannak kódolva, hogy igyekeznek beállni az optimális egyensúlyi állapotra. Betegség valójában az, amikor a sejtekben, a szervezetben felborul az egyensúly.

Az eddigi tanulmányokból azt a következtetést lehet levonni, hogy a hangrezgéskezelések után a funkciók jelentős mértékben az optimális értékekhez közelítettek.

Célunk Garábon az, hogy a nagy hangtálat felhasználjuk az akusztikus hangterápiás kezelésekhez, alternatív gyógymódokat dolgozzunk ki különböző betegségcsoportokra.

„Ha elfogadjuk, hogy a hang tulajdonképpen rezgés, és tudjuk, hogy a rezgés a fizikai valónk minden porcikáját érinti, akkor megértjük, hogy a hangot nem csak a fülünkkel, hanem a testünk minden sejtjével halljuk. A hang fizikai gyógyító erejének egyik oka, hogy annyira mélyen megérint és átalakít bennünket érzelmi és lelki síkon. A hang kiegyenlíti az egyensúlytalanságot fizikai működésünk minden szintjén és pozitívan hat tulajdonképpen bármely egészségügyi panasz kezelése során.”
Dr. Mitchell Gaynor, az Onkológiai és Integratív Orvoslási osztály igazgatója a Cornell Rákmegelőzési Központban, New York

A hanggal való gyógyítás gyorsan nemzetközileg is elismertté válik, mint hatékony módszer sokfajta fizikai, érzelmi és lelki panasz kezelésére. A modern egészségtudomány már mérni és igazolni tudja, hogy a hangnak gyógyító ereje van. A hangterápia hatékonynak bizonyult a fájdalomcsillapításban és a stresszel kapcsolatos megbetegedéseknél, így pl. a krónikus fáradtság szindróma, fibromyalgia, álmatlanság, fájdalom és depresszió.

Vezető orvosi iskolák, mint a Duke Egyetem vagy az Észak-Karolinai Egyetem programokat kezdtek, amelyek a test, lélek és szellem együttesében kezelik a rákot. Rákmegelőzési központok elképesztő eredménnyel használják a hangot a gyógyító folyamat fontos részeként. Dr. Mitchell Gaynor is használja a hangot sok éve, beleértve a tibeti / himalájai éneklő tálakat, kristálytálakat és az éneket a rákos betegekkel való munkában. A kaliforniai Deepak Chopra Központ orvos igazgatója, Dr. David Simon, megfigyelte, hogy az ének és a tibeti / himalájai hangtálak egyaránt kémiai úton átalakulnak „természetes ópiátokká”, amelyek belső fájdalomcsillapítóként és gyógyszerként hatnak a szervezetre.


Vissza a lap tetejére