Wang Zhaojun

A BAZSARÓZSA ISTENNŐJE

Kínában a bazsarózsa a nemesség, az elegáns szépség, a jólét szimbóluma. Hiszünk abban, hogy a jó és nemes cselekedetek elnyerik jutalmukat, a rosszak pedig bűntetésüket. Zhaojun sokezer ember életét mentette meg azzal, hogy személyiségével képes volt összekapcsolni két hatalmas nép sorsát. A kínaiak szerint Zhaojun lelke a Bazsarózsa Istennőjeként él tovább köztünk.

A hunok mindig is meghatározó szereplői voltak a kínai történelemnek. Bizonyos írások azt állítják az első kínai dinasztia a Xia (kb. ie. 2,400-1,600) már Hun dinasztia volt. Máshol azt írják a Hunok a Xia dinasztia leszárazottai.

A Xia dinasztia idejére esik egy évekig tartó özönvíz-szerű áradás is (ie. 1920 körül) melyet a Nagy Yü fékezett meg. Sokáig a Xia dinasztia léte sem volt bizonyított, az áradás nyomait és a Xia tárgyi bizonyítékait alig tíz éve találták meg. Tehát a Xia mitológia igaz történet.

A Hunok szignifikánsan a Han dinasztia (ie. 206 – isz. 220) idején vannak dokumentálva. Pusztai nomád népnek ábrázolják őket, akik különleges harcmodorukkal szinte legyőzhetetlenek. Történelmüket vérrel írják és halottak halmai maradnak utánuk... Mi tagadás őseink harcosok voltak, de jól szerevezett társadalommal és városokkal rendelkeztek. Hódító és nem pedig vándorló pusztai népként éltek. A kínai kormány sokáig nem engedte feltárni a Hun városokat. Azonban ezredfordulón ezt feloldották és ma már több is megtekinthető. Ideje helyére tenni a történelmet.

Gyakran esik szó a nagy Wu császár nagy győzelméről a Hunok felett... arról viszont igen keveset írnak, hogy ebben a dicsőséges Han hadseregben a megosztott Hun birodalom harcosai hányan voltak... A Hunok gyakorlatilag saját magukat győzték le.

A Hunok között gyakran tombolt belviszály a „ChanYu” (Isten Után Első) pozícióért. A Han birodalom mindent megtett a Hunokkal való béke érdekében amit vegyes házasságokkal és ajándékokkal értek el. A harcok leginkább a Hun kiskirályok között zajlottak sokszor Han együttműködéssel. Történelmi leírások szerint nemcsak az uralkodók, de hadvezérek és hivatalnokok között is gyakoriak voltak a vegyes Hun-Han házasságok.

Wang Zhaojun (Wang Qiang) ie. 50-ben született. Műveltetését igen komolyan vették. Olyan szinten művésze volt a zenének, a kínai sakknak, a festészetnek és a calligráfiáknak, hogy ie. 36-ban a császár udvarába küldték. Zhaojun páratlan szépsége brilliáns elmével és igen jó politikai képességekkel társult mely felemelte őt Kína egyik legfontosabb történelmi szereplőjévé. (A mai Kínában ötvenrészes tévésorozat mutatja be Zhaojun életét...)

Zhaojun korában a császár maga nem nézte meg a háremébe érkező hölgyeket, az udvari festő megfestette őket és a festmények alapján választott ki járulhat színe elé. A festő Mao Yanshou azonban a neki juttatott pénz mennyisége alapján festette meg a hölgyek szépségét. Zhaojun okosan nem fizetett és nem került be a zárt kalitkába, helyette megmaradt a hárem holdudvarában.

Ie. 33-ban amikor a Hun Birodalom északi és déli részre szakadva egymással harcolt a déli birodalom urlakodója Hu Hanye Chanyu a Han Birodalom császárához érkezett kérte a császár lányát és az egység megerősítését. Yuan császár úgy gondolta háreme holdudvarában keres a lánya helyett „ajándékot” a Chanyu-nek. Önkéntesen azonban egyedül Zhaojun jelentkezett!

Amikor kitűzték az esküvőt és a császár először látta meg Zhaojun-t mindent elkövetett, hogy visszacsinálja. A megállapodás azonban már megköttetett. A Chanyu nemcsak elégedett de szerelmes is lett, a császár pedig mást nem tehetett mint dühében kivégeztette a festőt.

Zhaojun egész élete során a két birodalom egységére és békéjére törekedett. Brilliáns diplomáciai készségének köszönhetően 6o éven át béke honolt megőrizve ezzel sok életet. A déli Hun és Han birodalom népe erősen keveredett. A legtöbb Hun a mai Jiangsu, Anhui, Zhejiang, Jiangxi, Fujian tartományok területén telepedett le. Az északi Hunok vereséget szenvedtek és nyugat felé vonultak.

A mai magyar nép a Hunok leszármazottainak tartja magát, de a történelmi előzményeket tekintve a Han nép is önmagába foglalta az egykori Hunokat.

A szegedi tudományegyetemen Raskó Sándor vezetésével a Human Genom Project részeként vizsgálták a magyar DNA-t. A honfoglalás kori sírokból vett DNA minták 36%-ban mutattak ázsiai eredetet. Napjainkban a magyar emberek DNS-e már csak 16%-ban tartalmaz ázsiai markereket. Kétezer év távlatában ázsiai eredetünk egyre inkább elmosódik.

Sokat olvastam a Hun és Han történelemről, érdekelnek a gyökereim így elhatároztam, hogy meglátogatjuk Wang Zhao Jun sírját. A kínai kormány emlékparkot hozott létre ahol bemutatják a Hun kultúrát is.

A parkban úgy éreztem magam szépséges Han feleségemmel mintha mi ketten a nagy Hu Hanye Chanyu és Zhaojun reinkarnációi lennénk.

Vissza a lap tetejére